Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα

Διαδοχή με (ή χωρίς) δόσεις...




Μέχρι τώρα το μοτίβο των περισσότερων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όταν δέχονταν την ερώτηση για την αλλαγή ή μη ηγεσίας, ήταν: «Να πάρουμε πρώτα την έκτη δόση και μετά βλέπουμε»...

Κατά τα φαινόμενα, το ... πρόβλημα αυτό λύθηκε μετά την επιστολή Σαμαρά, εκτός αν κοιμηθούν στραβά η Μέρκελ και ο Σαρκοζί το βράδυ πριν από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ και απαιτήσουν και νέες εγγυήσεις.

Κι αφού μάλλον λύθηκε, τι θα γίνει με την εκκρεμότητα στο ΠΑΣΟΚ; Η λύση να παραμείνει ο Γιώργος Παπανδρέου και να υποστεί αυτός τη ζημιά των εκλογών, για να βγει μετά άτρωτος ο νέος αρχηγός, φαίνεται «λογική», αλλά δεν την προκρίνει σχεδόν κανένας. Διότι όλοι φοβούνται την εκλογική καταστροφή, αν οι ψηφοφόροι επιλέξουν να βγάλουν όλη την οργή τους εναντίον του ενός.

Γι' αυτό και οι διαδικασίες διαδοχής θα κινηθούν αργά ή γρήγορα. Το «γρήγορα» είναι μέσα στον Δεκέμβριο και το «αργά» στις αρχές του νέου έτους. Κι επειδή οι βασικοί δελφίνοι είναι και υπουργοί (ο δε Βενιζέλος υπερυπουργός και «πνιγμένος» με πολλές ασχολίες), μάλλον προτιμούν η διαδικασία να πάει αργότερα.

Στο χρόνο μπορεί να συμφωνήσουν. Μένουν δύο εκκρεμότητες. Η πρώτη: Με ποιον θα πάνε οι παπανδρεϊκοί (του Γιώργου); Απάντηση δεν υπάρχει, ωστόσο το πολεμικό κλίμα μεταξύ παπανδρεϊκών και βενιζελικών του 2007 και μετά δεν υπάρχει. Η δεύτερη: Πώς θα γίνει η εκλογή αρχηγού; Πάλι με καθολική ψηφοφορία μελών και φίλων; Ή με συνεδριακή διαδικασία; Σ' αυτό, σίγουρα θα διχαστούν

Γ.ΚΑΡ. (Πολιτικά Παρασκήνια, Ελευθεροτυπία)

Σχόλια