Ομολογία της τροίκας οτι τα πάντα είναι στον αέρα σχετικά με το PSI

 



Στις συζητήσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής του ελληνικού χρέους σημειώνεται πρόοδος, ωστόσο δεν είναι εγγυημένος ούτε ο εθελοντικός χαρακτήρας της συμφωνίας, ούτε το υψηλό ποσοστό συμμετοχής των τραπεζών, δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή υψηλόβαθμη...
πηγή της τρόικας. «Οι εν εξελίξει συζητήσεις (για το PSI) είναι εποικοδομητικές, είναι χρήσιμες, αλλά σε αυτή τη φάση είναι πολύ νωρίς για να προδικάσουμε το αποτέλεσμα», δήλωσε ο αξιωματούχος που θέλησε να μην κατονομαστεί.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κίνδυνος άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας, το στέλεχος είπε:

«Στόχος μας παραμένει το πρόγραμμα να έχει εθελοντικό χαρακτήρα. Αν με ρωτήσετε αν υπάρχει εγγύηση ότι η ανταλλαγή θα είναι εθελοντική θα σας πω "Φυσικά, τίποτα δεν είναι εγγυημένο"».

Στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης, η Ελλάδα προσδοκεί να λάβει 90 δισ. ευρώ στις αρχές του επόμενου έτους, εκ των οποίων 30 δισ. για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άλλα 30 δισ. ως κίνητρο προς τους ομολογιούχους για την συμμετοχή τους στο PSI, καθώς και κεφάλαια για την αποπληρωμή χρέους που λήγει.

Πάντως, ο αξιωματούχος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το συγκεκριμένο ποσό και δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να μην θεωρεί δεδομένη τη νέα βοήθεια.

«Τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ δεν θα είναι πρόθυμα να δώσουν στην Ελλάδα το τεράστιο αυτό ποσό που ανέρχεται σε δεκάδες δισ. ευρώ, χωρίς πρώτα να έχουν πειστεί ότι τα χρήματα θα πιάσουν τόπο», είπε.

«Είναι πολύ σημαντικό οι ελληνικές αρχές να το κατανοήσουν αυτό», προσέθεσε.

Στόχος της τρόικας είναι οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για τη νέα δανειακή σύμβαση να ολοκληρωθούν κατά την διάρκεια της επόμενης επίσκεψής τους που είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Σχόλια