Στα "σκαριά" το Σύζευξις 2

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με γρήγορους ρυθμούς και κάτω από τη στενή παρακολούθηση του Υπουργείου, προχωρούν οι διαδικασίες για την προκήρυξη του έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, που θα γίνει μέχρι το τέλος Μαρτίου 2012.
Προς την κατεύθυνση αυτή, έχει ήδη υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Δικτύου Δημόσιου Τομέα (ΔΔΤ), καθώς και η προγραμματική συμφωνία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ, που θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες της προκήρυξης και υλοποίησης του έργου. Επιπλέον, έχει ήδη υποβληθεί από την ΚτΠ ΑΕ σχετικό Τεχνικό Δελτίο για έγκριση της χρηματοδότησης του έργου από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση».
Το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, είναι ένα οριζόντιο έργο ιδιαίτερης σημασίας, η υποδομή του οποίου θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακά Προγράμματα Ψηφιακή Σύγκλιση και Διοικητική Μεταρρύθμιση). Το έργο αφορά 34.000 δημόσια κτίρια –σχεδόν το σύνολο των κτιρίων των Δημοσίων Φορέων- ενώ σήμερα καλύπτονται 4.500 κτίρια και αποτελεί τον στρατηγικό πυρήνα για τη συγκρότηση του Δικτύου Δημοσίου Τομέα (ΔΔΤ).
Τα κύρια οφέλη του έργου είναι ότι:
1. Συμβάλει σημαντικά στην περιστολή των δαπανών, μειώνοντας την ετήσια δαπάνη για τηλεπικοινωνίες κατά 50%. Σήμερα, το ετήσιο τηλεπικοινωνιακό κόστος των Δημοσίων Φορέων ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με τη λειτουργία του έργου θα μειωθεί σε 150 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
2. Αναβαθμίζει το βαθμό ευρυζωνικότητας.
3. Αναβαθμίζει και βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ενώ προσθέτει και νέες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, όπως η τηλεσυνεργασία και το video streaming.

Το Δίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ σχεδιάζεται να είναι η συνέχεια του δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι το οποίο χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ και προσφέρει δικτυακές υπηρεσίες σε 4.500 κτίρια φορέων του Ελληνικού Δημοσίου εδώ και 6 χρόνια (2006-2011).

Οι βασικοί στόχοι της υλοποίησης του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ είναι οι εξής:

1. Η ένταξη σε αυτό κάθε κτιρίου Δημόσιου Φορέα (εκτιμώνται σε 34.000 κτίρια, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων)
2. H αναβάθμιση του βαθμού ευρυζωνικότητας του ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι
3. H αναβάθμιση των υφιστάμενων υπηρεσιών
4. H παροχή νέων υπηρεσιών προστιθεμένης αξίας

Τα 34.000 προτεινόμενα κτίρια/ φορείς καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών (με εξαίρεση το διαβαθμισμένο δίκτυο ΕΣΕΘΑ του Ελληνικού Στρατού και το δίκτυο NETVIS του Υπουργείου Εξωτερικών

Σχόλια