Παραιτήθηκαν Ζούνη και Βαρβαρίγος - Καταψηφίζουν Λούκα και Βάσω

 

 
Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο βουλευτής του νομού Ζακύνθου Δημήτρης Βαρβαρίγος, όπως και η βουλευτής Α' Αθήνας Πέμη Ζούνη, ενώ την ίδια ώρα η πρώην υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη δηλωσε ότι θα καταψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση, όπως και η Βάσω Παπανδρέου.

Η ηθοποιός εξηγώντας την απόφασή της είπε χαρακτηριστικά: «Μετά απο δυόμισυ χρόμια προσπαθειών, δεν εξυπηρέτησα την Ελλάδα». Η πρώτη επιλαχούσα του ΠΑΣΟΚ στην Α εκλογική περιφέρεια της Αθήνας, ειναι η επίσης ηθοποιός κ. Αννα Βαγενά.

Ο βουλευτής Ζακύνθου έστειλε επιστολή παραίτησης στον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο.

Την πρόθεσή τους να μην ψηφίσουν τα νέα μέτρα είχαν εκφράσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης (Τρικάλων), Ιωάννης Μιχελογιαννάκης (Ηρακλείου), Τσετίν Μάντατζη (Ξάνθης), ο Οδυσσέας Βουδούρης (Μεσσηνίας), καθώς και οι παραιτηθέντες από την κυβέρνηση Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (αναπληρώτρια ΥΠΕΞ) και Γιάννης Κουτσούκος (υφυπουργός Εργασίας).

«Έχω διάθεση να διορθώσω το Μνημόνιο και να το ψηφίσω, έτσι όπως είναι δεν το ψηφίζω», τόνισε ο κ. Μαγκούφης κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε ότι ανάμεσα στη «σκλαβιά της πατρίδας» και της χρεοκοπίας μαζί, εκείνος προτιμά μόνο τη χρεοκοπία. Σχετικά με το θέμα της κομματικής πειθαρχίας, ο κ. Μαγκούφης είπε ότι απαιτείται συνείδηση και πως «αυτή δεν παζαρεύεται». Επ' αυτού διερωτήθηκε πόσοι από τους βουλευτές γνωρίζουν το περιεχόμενο του «μνημονίου 2» και εάν «θα πάμε να ψηφίσουμε στα τυφλά».

«Η ψήφιση μέτρων που στερούνται κάθε επιστημονικής οικονομικής βάσης όχι μόνο δεν είναι ωφέλιμη, αλλά συνιστά και ανεύθυνη στάση», επισήμανε στην ομιλία της στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ η κ. Κατσέλη.

Η κ. Κατσέλη ανακοίνωσε κατά την ομιλία της στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ότι θα καταψηφίσει τη σύμβαση τονίζοντας πως αυτά τα οποία συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το Μνημόνιο μας οδηγούν μαθηματικά σε μια πολύ βαθιά ύφεση, σε ανακατανομή του εισοδήματος.

Όπως όμως αιτιολόγησε ειδικά ο λόγος για τον οποίο δεν θα μπορέσει να ψηφίσει αύριο - όπως είπε χαρακτηριστικά - είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν σε βγάζουν από το αδιέξοδο της χρεοκοπίας: Η ύφεση θα μας οδηγήσει σε άτακτη χρεοκοπία πολύ γρήγορα. «Δεν υπάρχει για μένα οικονομικό δίλημμα. Ακόμη και με το PSI, ακόμη και με το κούρεμα το χρέος μας δεν θα είναι διαχειρίσιμο. Η ύφεση θα είναι τέτοια που θα αναγκαστούμε να οδηγηθούμε σε παύση πληρωμών καθώς δεν θα μπορούμε να ξεπληρώσουμε τις οφειλές μας» ανέφερε.

Η πρώην υπουργός ανέφερε ωστόσο ότι υπάρχει διαπραγματευτική εναλλακτική ακόμη κι αυτή την ύσταση ώρα. Καταλήγοντας μάλιστα εξέφρασε την λύπη της γιατί από τον Οκτώβριο και μετά δεν κατόρθωσε η κυβέρνηση να συντάξει ένα εθνικό πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης με βάση τις εθνικές προτάσεις με πολύ δύσκολους αλλά ρεαλιστικούς στόχους όπου θα ενσωματώνει και τις διεθνείς δεσμεύσεις μας και τις δικές μας.

Έντονα επικριτικός εμφανίστηκε και ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης, κατά την ομιλία του λέγοντας: «Συμφωνώ με την κομματική πειθαρχία» είπε προσθέτοντας ωστόσο, απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου, «αν πριν δύο μήνες σας έλεγα ότι είστε πρωθυπουργός αποικίας, δεν θα με διαγράφατε». Συνέχισε λέγοντας ότι «όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος ετοιμαζόταν να δημιουργήσει Όμιλο και αντιτάχθηκα στην διαγραφή του, με πήρατε την επομένη τηλέφωνο και μου είπατε ότι σας έχω αποδυναμώσει, ενώ την άνοιξη του 2008 αντιτάχθηκα στην διαγραφή του Α. Λοβέρδου που τώρα ζητά κομματική πειθαρχία».

«Πράγματι αύριο (στην ψηφοφορία) ο καθένας θα είναι με την συνείδησή του κι εσείς κύριε πρόεδρε θα είστε με τον θεό, τον λαό και την συνείδησή σας» κατέληξε ο κ. Καστανίδης.

«Δεν μπορώ να ψηφίσω την διαδοχική αλλά σταθερή διάλυση του κοινωνικού κράτους με τον αργό θάνατο του συνταξιούχου και το κλείσιμο φορέων όπως ο ΟΕΚ και η Εργατική Εστία. Δεν θα πρέπει να πάει αύριο έτσι το άρθρο στην Ολομέλεια. Επιφυλάσσομαι να σας ακούσω και σας δηλώνω ότι θα ψηφίσω κατά συνείδηση
 

Σχόλια