Η πλατεία είναι κόκκινη

Ο Ολυμπιακός παίζει στη Μόσχα υπό συνθήκες Σιβηρίας. Οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να κρατήσουν στο ψύχος αναμμένη τη φλόγα των τελευταίων εμφανίσεων και ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου να μας αναγκάσουν να λέμε σαρκαστικά «από τη Ρωσία με αγάπη». Γράφει ο Χρήστος Σταθόπουλος.
Αυτή ναι, είναι δύσκολη μάχη. Για πολλούς λόγους. Ο Ολυμπιακός παίζει τη μισή πρόκριση στην παγωμένη Μόσχα και στις πιο αντίξοες συνθήκες που θα μπορούσε να βρει μπροστά του, αναζητά το αποτέλεσμα που θα του επιτρέψει να «βράσει» τη Ρουμπίν στο... Καζάν-ι του «Γ. Καραϊσκάκης».
Η αλήθεια είναι ότι οι προϋποθέσεις δεν είναι με το μέρος του. Απουσιάζει ο Αβραάμ Παπαδόπουλος και τη θέση του θα πάρει ο Μαρκάνο. Αυτόματα, υστερούμε σε ένα βασικό κομμάτι.
Πάμε στη θερμοκρασία που θα είναι σαν τον καταψύκτη του ψυγείου μας. Προσπαθήστε να βάλετε μέσα το χέρι σας, την παλάμη σας μόνο και θα πάρετε την κρυάδα.
Οι Ρώσοι, από την άλλη, δεν είναι τυχαία ομάδα. Το ίδιο κι οι «ερυθρόελυκοι», βεβαίως-βεβαίως. Ομως, υπάρχουν δύο σημεία που έχουν σημασία. Το θερμόμετρο, όπως προαναφέρθηκε, και ο συνθετικός χλοοτάπητας. Ok, όλοι λένε ότι πρόκειται για εξελιγμένη βερσιόν συνθετικού χορταριού και ότι οι διαφορές δεν είναι μεγάλες. Το είπε κι ο Μανιάτης ο οποίος, προς τιμήν του, δεν πέταξε την ευθύνη από πάνω του για να είναι καλυμμένος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν είναι το ίδιο.
Ο Ολυμπιακός, πάλι, έχει ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα. Οσο σιβηρική θα είναι η... θερμοκρασία, άλλο τόσο θα είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Το Λουζνίκι -για καλή μας τύχη- έχει χωρητικότητα 90.000 θεατών. Ξέρετε πόσους περιμένουν; Δύο-τρεις χιλιάδες και με το ζόρι. Φανταστείτε το ΟΑΚΑ των 75.000 θεατών να μην έχει ψυχή και να προσπαθούν μερικές εκατοντάδες νοματαίοι να φωνάξουν για την ομάδα τους. Ανέκδοτο και ευκαιρία μαζί...
Αυτό, λοιπόν, πρέπει να εκμεταλλευτεί ο Θρύλος. Να μπει μέσα όπως στα τελευταία δύο παιχνίδια με τους δικεφάλους από τον ελληνικό βορρά και νότο, να σταθεί όπως ξέρει και να μη γυρίσει μόνος στο σπίτι, αλλά με το μισό εισιτήριο της επόμενης φάσης.
Κάπως έτσι το είπε και ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο Ισπανός φρόντισε να κόψει από τώρα τις δικαιολογίες των παικτών του και ήταν ξεκάθαρος στις δηλώσεις του: «Ηρθαμε να παίξουμε μπάλα» είπε «και όχι για να κρυώσουμε» κατέληξε.
Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι η αποστολή στην παγωνιά είναι εύκολη. Είναι, όμως, εφικτή και ακόμη πιο ορατή θα γίνει η πιθανότητα να περάσουμε στους «16» με ένα καλό αποτέλεσμα. Αρκεί να μη σβήσει η φλόγα των τελευταίων αγώνων. Στο κάτω-κάτω, η μεγάλη πλατεία στο κέντρο της Μόσχας, κόκκινη είναι...

www.katimagiko.gr

Σχόλια