Βενιζέλος εναντιον Λευκού για την μάχη της ηγεσίας




Η διαδικασία για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ μπήκε στην τελική ευθεία. Ο Ευ. Βενιζέλος ανακηρύχθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος μοναδικός υποψήφιος, διαθέτοντας ευρύτατη υποστήριξη. Το επόμενο στοίχημα είναι η συγκέντρωση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού μελών και φίλων στην...


εκλογή της ερχόμενης Κυριακής


Στην κούρσα της διαδοχής επιχείρησε να προσέλθει και ο Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος ωστόσο... ουδέποτε κατέθεσε μαζί με την υποψηφιότητά του (όπως και ο Στ. Τζουμάκας) και τις 94 υπογραφές - βασική προϋπόθεση κατά το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ για την έγκριση μιας υποψηφιότητας για την ηγεσία.

Επί ένα διήμερο, άλλωστε, βουλευτές και στελέχη πηγαινοέρχονταν στην αίθουσα και στους διαδρόμους του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, συζητώντας σχεδόν για το ίδιο θέμα, αν δηλαδή αποχωρώντας από κει θα είχε εγκριθεί παραπάνω από μία υποψηφιότητα για την ηγεσία της Ιπποκράτους.

Εμπειρα στελέχη σχολίαζαν ανοιχτά ότι η «αναβλητικότητα» του κ. Παπουτσή σχετικά με το άνοιγμα των χαρτιών του για τον αριθμό των υπογραφών που είχε συγκεντρώσει φανέρωνε αδυναμία για την τήρηση του καταστατικού, τη στιγμή που το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών είχε εξασφαλίσει διπλάσιο από τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών από βουλευτές και στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου φθάνοντας τις 189 υπογραφές.

Ο κύβος είχε εκ των πραγμάτων ριφθεί, αν και στελέχη που επέλεγαν την «ουδέτερη ζώνη» -δεν υπέγραφαν ούτε υπέρ του κ. Βενιζέλου ούτε υπέρ του κ. Παπουτσή- διέκριναν περιθώρια για μια πολιτική κίνηση, έστω και στο παρά πέντε, για περισσότερες υποψηφιότητες.

Είναι όμως γεγονός ότι για αρκετούς μήνες, από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, μέχρι το κάθε στέλεχος, η διαδικασία αλλαγής ηγεσίας προσδιοριζόταν από την παραδοχή για την απόλυτη τήρηση του καταστατικού, ενώ τις τελευταίες μέρες αυτό μπήκε στη σφαίρα της ερμηνείας. Το σίγουρο είναι ότι στο πολιτικό επίπεδο, η επικράτηση του κ. Βενιζέλου θεωρείτο σίγουρη - όπως και επιβεβαιώθηκε από την στήριξη των περισσοτέρων κορυφαίων στελεχών.

Το στοίχημα
Το επόμενο μεγάλο στοίχημα αφορά στην προσέλκυση μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ στην κορυφαία επίσης διαδικασία, με κάλπη αυτήν τη φορά. Στη διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού από τη βάση την ερχόμενη Κυριακή, 18 Μαρτίου, όπου στόχος του επιτελείου του κ. Βενιζέλου είναι να δοθεί ηχηρό μήνυμα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Χθες, πάντως, στο ΣΕΦ επικράτησε ιδιαίτερη ένταση και ανταλλαγή πυρών μεταξύ στελεχών, αμέσως μετά την ανακοίνωση από τον πρόεδρο Δεοντολογίας, Γ. Ανωμερίτη, ότι η μόνη έγκυρη υποψηφιότητα είναι του υπουργού Οικονομικών.

Ακούστηκαν πολλά, ένθεν κακείθεν, όπως συμβαίνει συνήθως στις κορυφαίες διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, απόντος του Ευ. Βενιζέλου, αλλά παρόντος του Χρ. Παπουτσή, ο οποίος διά της ομιλίας του επανέλαβε την πρόταση για πολιτική έγκριση των υποψηφιοτήτων (και του Στ. Τζουμάκα).

Σε κάποια φάση, και αφού μέλη του προεδρείου από το πάνελ και του Εθνικού Συμβουλίου από τα έδρανα επικοινωνούσαν μέσω των κινητών τηλεφώνων τους με τη «βάση» τους, απορρίφθηκε η πρόταση για έγκριση των υποψηφιοτήτων με μυστική ψηφοφορία και έγινε αποδεκτή η λύση «διά βοής».

Υπέρ του κ. Παπουτσή ψήφισαν 12 και του κ. Τζουμάκα 3, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των παρισταμένων υποστήριξε την υποψηφιότητα του οιονεί προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

«Ευχαριστώ θερμά το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, που μου έκανε την πολύ μεγάλη τιμή να με ανακηρύξει σήμερα υποψήφιο πρόεδρο - γύρω από την υποψηφιότητά μου, συσπειρώνεται όλη η δημοκρατική προοδευτική παράταξη, που την εξέφραζε και θα την εκφράζει το ΠΑΣΟΚ», δήλωσε αμέσως μετά την επικύρωση του αποτελέσματος ο κ. Βενιζέλος, ενώ ο Χρ. Παπουτσής δεν έκρυψε τη δυσφορία του: «Επιλέξαμε το μικρό, το φοβικό ΠΑΣΟΚ, λυπάμαι».



Σχόλια