Δημιουργία θέσεων 5μηνης απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινοφελούς χαρακτήρα





Το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. (ΙΝΕ/Γ.Σ.Ε.Ε.) ως Δικαιούχος φορέας συμμετέχει στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα». Μέσω των παραρτημάτων που διαθέτει το ΙΝΕ/Γ.Σ.Ε.Ε. θα εξυπηρετηθούν οι ωφελούμενοι από όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
Αντικείμενο του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης στους Δικαιούχους, μέσω της πρόσληψης ατόμων για την υλοποίηση του προγράμματος σε συνεργασία με συμπράττοντες φορείς, διάρκειας 5 μηνών.
Στα Προγράμματα της Κοινωφελούς Εργασίας περιλαμβάνονται ενδεικτικά:






• έργα κοινωφελούς χαρακτήρα και φροντίδας, όπως π.χ. διαμόρφωση και φροντίδα πάρκων και λοιπών έργων πρασίνου, αναδάσωση, δασοπροστασία και φύλαξη περιοχών υψηλού φυσικού κάλλους, καθαριότητα παραλίων περιοχών,
• δράσεις διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς,
• υπηρεσίες φροντίδας, μέριμνας ηλικιωμένων, ΑμεΑ και παιδιών κλπ.
• δράσεις για παιδιά και νέους, εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές και παιδιά, οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών.
Συμπράττοντες φορείς είναι:
• ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα
• κάθε είδους νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που αναπτύσσει νομίμως δραστηριότητες με σκοπό την υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα, όπως περιγράφεται στο καταστατικό τους ή άλλο διοικητικό έγγραφο.
Οι ωφελούμενοι/ες της πράξης θα πρέπει σωρευτικά να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
• Να είναι άνεργοι με δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή
• Αγρότες, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ που δεν διαθέτουν ή δεν δικαιούνται δελτίο ανεργίας και έχουν ατομικό εισόδημα έως 10.500,00 € το οικονομικό έτος 2010 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1-1-2009 έως 31-12-2009), θα προσκομίζουν βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ, αφού καταχωρηθούν σε ειδική κατάσταση συμμετοχής στη δράση.
• Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς ή μετανάστες που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
Τα κριτήρια επιλογής αφορούν στην κοινωνική, οικονομική, οικογενειακή κατάσταση των υποψήφιων ωφελουμένων, αποδεικνύονται με νόμιμα σχετικά δικαιολογητικά και δίνουν προτεραιότητα:
• σε μακροχρόνια ανέργους
• σε βραχυχρόνια και μακροχρόνια ανέργους που δε λαμβάνουν επίδομα ανεργίας
• σε ανέργους νέους έως 30 ετών που αναζητούν εργασία
Η εποπτεία και ο έλεγχος των διαδικασιών επιλογής συμμετεχόντων/ωφελουμένων από τους Δικαιούχους των προγραμμάτων θα ασκείται από το ΑΣΕΠ, όπως επίσης και η έγκριση της πρόσκλησης – ενημέρωσης προς τους δυνητικά ωφελούμενους, ο έλεγχος της νομιμότητας των πινάκων κατάταξης που θα καταρτίζουν οι Δικαιούχοι, και η εξέταση τυχόν ενστάσεων που θα υποβληθούν.
Σύμφωνα με το άρθρο 89 του Ν.3996/2011, η αμοιβή των προσώπων που απασχολούνται σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας δικαιούχων φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίοι θα χρηματοδοτούνται από προγράμματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού» (ΕΠΑΝΑΔ), ανεξαρτήτως ειδικότητας και επαγγελματικής εξειδίκευσής τους, ορίζεται σε 25 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερη από 625 ευρώ μηνιαίως, κατά παρέκκλιση των νόμιμων αμοιβών που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις οικείες συλλογικές συμβάσεις.
Οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και εργαζόμενου) των μισθωτών, στο σύνολό τους θα καλυφθούν από ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, που θα καταρτισθεί με απόφαση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με το άρθρο 18 του Ν.3833/2010 (ΦΕΚ 40/Α/15-3-2010) και του Ν.2956/2001 (ΦΕΚ Α’ 258).
Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, που απαιτούνται για την προετοιμασία έναρξης και υλοποίησης του προγράμματος, σε σχετική Ανακοίνωση του ΙΝΕ/Γ.Σ.Ε.Ε., του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (www.epanad.gov.gr), του ΑΣΕΠ (www.asep.gr) καθώς και σε αναρτήσεις του ΟΑΕΔ, του Τύπου, των Δήμων κ.λπ., θα δημοσιεύονται οι νέες θέσεις εργασίας, καθώς και οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων, ο τόπος υλοποίησης, τα κριτήρια επιλογής των ωφελουμένων.
Περαιτέρω πληροφορίες για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης των πράξεων που εντάσσονται στο εν λόγω Ε.Π., καθώς και οποιαδήποτε πληροφορία που αφορά το Πρόγραμμα βρίσκονται στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις http://www.epanad.gov.gr, http://www.prosonolotachos.gr, http://www.ypakp.gr/neaprogrammata
www.haidari.gr

Σχόλια