Ολοένα και περισσότεροι δήμοι στρέφονται στην λύση των ΚΟΙΝ.ΣΕΠ


paidikosstathmos
Προβληματισμός και διάλογος αντιπαραθέσεων επικρατεί γύρω από την πρωτοβουλία των δήμων Ιλιου, Καλλιθέας και Ηλιούπολης να ιδρύσουν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Παιδικών Σταθμών έτσι ώστε να ξεπεράσουν τον περιορισμό των προσλήψεων και την απαγόρευση πρόσληψης των εξειδικευμένων συμβασιούχων αλλά και να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν με νέες δομές ακόμη περισσότερες οικογένειες.
Το Ιλιον ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε το πρώτο χρηματικό ένταλμα για την πληρωμή της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «ΙΛΙΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.», η οποία πραγματοποιήθηκε στo πλαίσιο του νόμου περί Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας και θα συμβάλλει στη στήριξη του θεσμού της προσχολικής αγωγής των Βρεφικών και Παιδικών Σταθμών του Δήμου Ιλίου.

Με τη συναφθείσα προγραμματική σύμβαση ο Δήμος επιτυγχάνει κατά πρώτον την εισαγωγή περισσοτέρων παιδιών στους Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς, υποστηρίζοντας την οικογένεια και τους πολίτες στην παρούσα οικονομική κρίση και κατά δεύτερον τη μείωση της ανεργίας δια της απασχόλησης ανέργων βρεφονηπιοκόμων και βοηθητικού προσωπικού.
Την ίδια στιγμή όμως η αντιπολίτευση της Ηλιούπολης καταγγέλλει τον Δήμαρχο ότι με βάσει τη νομοθεσία (Ν. 4019/2011) προσπαθεί να αντικαταστήσει μία πάγια αυτοδιοικητική δομή με ένα συνεταιρισμό, ο οποίος θα γινει ο Δούρειος Ίππος  για να αναλάβουν πιθανόν  κι άλλοι κοινωνικοί συνεταιρισμοί κι άλλες δραστηριότητες του Δήμου μελλοντικά, όπως διαχείριση απορριμμάτων, υπηρεσίες πρασίνου, βοήθεια στο σπίτι κλπ. προφασιζόμενος όπως λένε την τεράστια υποχρηματοδότηση που επέβαλλε η Τρόικα και με δουλοπρέπεια υπηρετεί η τρικομματική κυβέρνηση.
Αλλοι λοιπόν μιλάνε για μια πολύ έξυπνη και θετική πρωτοβουλία που θα μετατρέψει την Αυτοδιοίκηση σε κοινωνικό θεσμό, άλλοι μιλάνε για εργασιακό μεσαίωνα.
Η παράταξη Ηλιούπολις – ανθρώπινη πόλη επισημαίνει ότι ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός δεν είναι ένας θεσμός που πρέπει να «δαιμονοποιηθεί», αφού μέσω αυτού μπορούν να γίνουν κάποιες δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, όπως το αλληλέγγυο εναλλακτικό εμπόριο, οι συνεταιρισμοί ανέργων κλπ. 
Οι προϋποθέσεις «για την παράταξη μας» για να στηρίξουμε στη πόλη μας την ύπαρξη και 
λειτουργία Κοινωνικών Συνεταιρισμών, είναι οι εξής: Να μην υποκαθιστούν πάγιες αυτοδιοικητικές δομές, αλλά να δρουν μόνο συμπληρωματικά προς αυτές και να κάνουν εργασίες  που δε μπορεί να κάνει ο  Δήμος, όπως εμπορικές δράσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων. Να μην υποκρύπτονται πελατειακές  σχέσεις και οι διαδικασίες να είναι ανοικτές, διαφανείς και οι άνεργοι ή οι εργαζόμενοι, να ασκούν οι ίδιοι την διαχείριση και βέβαια να υπάρχει αυστηρός έλεγχος ώστε το όλο εγχείρημα να μην εξελιχθεί σε κερδοσκοπικό οργανισμό.
Να εφαρμόζουν την ασφαλιστική, εργατική και φορολογική νομοθεσία.

Και η αντιπολίτευση της Ηλιούπολης δίνει και παράδειγμα:
•    Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 13/12/2012, τέθηκε προ ημερησίας διατάξεως αίτημα από  ανέργους συμπολίτες μας (πρώην εργαζόμενους) της  δημοτικής επιχείρησης «ΕΥΩΝΥΜΟΣ ΑΕ» να τους δοθούν χώροι ιδιοκτησίας του Δήμου, όπως τα δημοτικά καταστήματα, στο «Άλσος Δημήτρης Κιντής», στα Αστυνομικά (“Sports Café”), και στον Προφήτη Ηλία, ώστε μέσω κοινωνικού συνεταιρισμού που σκοπεύουν να ιδρύσουν να εκμεταλλευτούν τις εγκαταστάσεις.
•           Όπως μας είπαν, οι άνεργοι σκοπεύουν να ιδρύσουν κοινωνικό συνεταιρισμό στον οποίο θα λαμβάνουν μόνο μισθό, δεσμεύθηκαν ότι δε θα διανέμουν κέρδη, ενώ αν υπάρξει κέρδος αυτό, θα αξιοποιηθεί, είτε για προσλήψεις ανέργων, είτε για κοινωφελείς σκοπούς. Σημειώνουμε ότι έχουν σχετική εργασιακή εμπειρία αφού εργάζονταν στον «ΕΥΩΝΥΜΟ». Επίσης με βάση το αρ. 185 παρ. 2 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων επιτρέπεται ο Δήμος  να δίνει και δωρεάν εγκαταστάσεις για τέτοιες εργασίες, όπως αυτές του Κοινωνικού Συνεταιρισμού. 
•           Να τονίσουμε ότι αφού ο Δήμος πλέον με βάση τον «Καλλικράτη» δεν έχει την εμπορική ιδιότητα και δυνατότητα ώστε να προχωρά παρόμοιες εμπορικές εκμεταλλεύσεις και αφού ο «ΕΥΩΝΥΜΟΣ ΑΕ» είναι σε εκκαθάριση, μας απομένουν τρεις λύσεις που έχουν ως εξής:
-    Να μην εκμεταλλευτεί κανείς τα δημοτικά καταστήματα, ούτε και ο Δήμος.
-    Να εκμισθωθούν σε ιδιώτη
-     Να παραχωρηθούν δωρεάν ή με συμβολικό μίσθωμα σε κοινωνικό συνεταιρισμό, όπως αυτός 
που προτείνουν οι πρώην εργαζόμενοι του «ΕΥΩΝΥΜΟΣ ΑΕ». 
•    
•          Στη τελευταία περίπτωση την οποία εμείς προκρίνουμε και προτείνουμε, θα μπορούσε ο Δήμος να απαιτήσει ανταποδοτικό όφελος (κοινωφελές), όπως γίνεται στο δήμο Τρικάλων που έχουμε ανάλογο εγχείρημα. Για μεγαλύτερη εγγύηση των συμφερόντων του δήμου, προτείνουμε να συμμετάσχουν στο κοινωνικό συνεταιρισμό εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων και βέβαια να υπάρχει αυστηρός έλεγχος των οικονομικών του συνεταιρισμού, πιστή τήρηση των φορολογικών του υποχρεώσεων, ορθή τήρηση βιβλίων  και στοιχείων Γ΄ κατηγορίας κλπ
www.myota.gr

Σχόλια