Οκτώ στους δέκα ειναι χρηστές του Facebook ...


Οκτώ στους δέκα χρήστες του Internet είναι και χρήστης του facebook. Αυτό αποκαλύπτει η έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου- ELTRUN), το οποίο αναφέρει ότι μέσα στο 2012 αυξήθηκαν οι «φίλοι» στη σελίδα κοινωνικής διαδικτύωσης κατά 40%. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, ένας στους δύο χρήστες του δηλώνει ότι είναι συχνά παθητικός χρήστης του μέσου, αφού η βασική ενέργεια που ακολουθεί, με ποσοστό 50%, είναι το «like».
Πάντως οι χρήστες του facebook θεωρούνται πιο ώριμοι οι facebook στη χρήση του μέσου, καθώς αναπτύσσουν προβληματισμούς ως προς τη χρήση του. Το 46% δηλώνει ότι έχει αμφιβολίες για την αξιοπιστία των ειδήσεων που λαμβάνει, και το 40% δηλώνει ότι θεωρεί ότι παραβιάζεται η προσωπική του ζωή. Ακόμη ένας στους 7 θεωρεί ότι το facebook τον απομακρύνει από τους πραγματικούς του φίλους.
Το Twitter εκτιμάται ότι έχει 210.000 χρήστες στην Ελλάδα και ότι αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Το 73% των χρηστών του, δηλώνει ότι προτιμά να παρακολουθεί τις εξελίξεις, και πάνω από ένας στους δυο χρήστες δηλώνει ότι αφήνει τακτικά και το δικό του tweet. Παρ΄όλα αυτά αρχίζει να δημιουργείται ένα σοβαρό ποσοστό (15-25%) που έχει προβληματισμούς για αντιεπαγγελματικά tweets, όπως και για σεξιστικά / ρατσιστικά tweets.
Τέλος το τρίτο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που αναπτύσσεται έντονα είναι το Linkedin (διείσδυση στους internet users της τάξεως του 10%), λόγω της αύξησης της ανεργίας. Για παράδειγμα το 74% των χρηστών social media που είναι άνεργοι (άτομα όλων των ηλικιών και των μορφωτικών επιπέδων) δηλώνει ότι χρησιμοποιεί blogs από τα οποία μπορούν να ενημερωθούν είτε για νέες θέσεις εργασίας, είτε για σεμινάρια με τα οποία μπορούν να επιμορφωθούν για τις νέες τάσεις και τα νέα αντικείμενα που ζητά η αγορα. Επίσης άτομα ηλικίας 24-44 ετών, από το ίδιο group που είναι άνεργοι, με προπτυχιακες ή/και μεταπτυχιακές σπουδές, σε ένα ποσοστό 59%, δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το linkedin ως μέσο ανεύρεσης εργασίας.
Η έρευνα του ΟΠΑ έγινε σε δείγμα 1.100 χρηστών Internet.

Σχόλια