Κίνηση ματ της Gazprom στην αγορά του φυσικού αερίου..



Την αποκλειστική αγορά περίπου του 33% της ποσότητας φυσικού αερίου του κοιτάσματος «Ταμάρ» του Ισραήλ, διαπραγματεύεται πλέον επίσημα η ρωσική Gazprom με τη Levant LNG (οργανισμό πώλησης του αερίου του κοιτάσματος των Noble, Delek, Anver, Dor και Isramco). Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Delek στο Χρηματιστήριο του Ισραήλ, η κατ’ αρχήν συμφωνία υπογράφτηκε τη Δευτέρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου.

Η Gazprom θα αγοράζει 3 εκατ. μετρικούς τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ετησίως από το «Ταμάρ», για τα επόμενα 20 χρόνια, σε τιμή συνδεδεμένη με την τιμή του πετρελαίου Brent.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος πρόκειται ουσιαστικά για το ένα τρίτο του κοιτάσματος. Η πώληση θα γίνεται με φόρτωση πλοίων της Gazprom από ειδική πλωτή μονάδα υγροποίησης που ήδη κατασκευάζεται και θα βρίσκεται στο σημείο άντλησης στο «Ταμάρ».

Η Gazprom θα απολαμβάνει αποκλειστικό δικαίωμα αγοράς του φυσικού αερίου για εξαγωγή -για χρήση εκτός Ισραήλ- αλλά θα αναλάβει, «υπό μορφήν άμεσης επένδυσης», σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης της πλωτής μονάδας που αναμένεται να είναι έτοιμη το 2017. - See more at: http://www.lykavitos.gr/2013/02/gasprom.html#sthash.CmSacale.dpuf

Σχόλια