Κυβέρνηση νεκρανάστασης του συστήματος ΠΑΣΟΚ


ti-shmatodotei-to-neo-ypoyrgiko-sxhma
Πηγή: www.newpost.gr
Κυβέρνηση δικομματικών ισορροπιών – ή ανισορροπιών σύμφωνα με αρκετά γαλάζια στελέχη – ανέδειξαν οι μακρές διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στα κυβερνητικά δρώμενα.
Το νέο υπουργικό σχήμα, με μικρότερη της φημολογούμενης συμμετοχής των «πρασίνων» αλλά με εξαιρετικά ενισχυμένη την παρουσία του αρχηγού του δείχνει να συγκροτήθηκε με βασικό κριτήριο την ταχύτητα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων έναντι των δανειστών, καθώς βασίζεται κυρίως σε «δοκιμασμένα» (αλλά και επιβαρημένα από το έργο τους) πρόσωπα και όχι σε νέα στελέχη.
Ταυτοχρόνως, αν και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εκλογικό, καθώς απουσιάζει η εκπροσώπηση σημαντικών περιφερειών για το κυβερνών κόμμα, όπως πχ ηΚρήτη, είναι σαφές ότι στη συγκρότησή του έχει ληφθεί υπόψιν και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Δεν είναι τυχαίο ότι σε κρίσιμα υπουργεία όπως τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, ο πρωθυπουργός επέμενε να τοποθετηθούν επικεφαλής στελέχη της εμπιστοσύνης του, αλλά και πρόσωπα που θεωρείται ότι μπορούν να σηκώσουν το βάρος της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση
Η κυοφορία του νέου σχήματος, αν και σύντομη, δεν ήταν εύκολη και χρειάστηκαν αλλεπάλληλες επικοινωνίες των δύο αρχηγών για να οριστικοποιηθεί το σχήμα, καθώς η αμετακίνητη βούληση του κ. Βενιζέλου να λάβει και τη θέση του αντιπροέδρου και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε παρ' ολίγον μεγάλη κρίση στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον «συνοδοιπόρο» του στις εσωκομματικές διεργασίες στη ΝΔ κ. Δημ. Αβραμόπουλο.
Ο νυν υπουργός Αμυνας δεν κρύβει τη δυσφορία του για τον μη ορισμό δεύτερου αντιπροέδρου, καθώς, όπως τουλάχιστον διατείνονται στενοί του συνεργάτες, ήταν κάτι που είχε συζητηθεί και συμφωνηθεί με τον κ. Σαμαρά. Η παρ΄ολίγον εμπλοκή με την υπόθεση της αντιπροεδρίας διατήρησε επί ώρες σε «κενό αέρος» τον πρώην υπουργό Αμυνας κ. Παν. Παναγιωτόπουλο, με αποτέλεσμα να βρίσκεται εντός, εκτός και επί τα αυτά. Τελικώς, ο κ. Παναγιωτόπουλος κατέλαβε τη θέση του υπουργού Πολιτισμού – επιλογή που κρίθηκε ότι αποσοβούσε τον κίνδυνο να υπάρξουν αλλεπάλληλες καραμπόλες.
Αίσθηση και πολλές συζητήσεις προκάλεσε στη Νέα Δημοκρατία η μη συμμετοχή του κ. Μάκη Βορίδη στο νέο υπουργικό συμβούλιο, όχι μόνο γιατί είχε προεξοφληθεί, αλλά και διότι πρόκειται για ένα από τα πρόσωπα στα οποία βασίζεται ο κ. Σαμαράς στη μάχη του για την «αφαίμαξη» ψηφοφόρων από τη Χρυσή Αυγή.
Κάποιοι στη ΝΔ συνδέουν την εξέλιξη με το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ο κ. Βορίδης τον Δήμο της Αθήνας κόντρα στον πιθανό υποψήφιο της Χρυσής Αυγής κ. Ηλία Κασιδιάρη, προοπτική που πάντως ο ίδιος δεν επιθυμεί.
Στις εκπλήξεις περιλαμβάνονται η επιλογή του κ. Γεωργιάδη για το υπουργείο Υγείας, η τοποθέτηση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το come back του καραμανλικού κ. Γιανν. Ανδριανού με την τοποθέτησή του ως υφυπουργού Πολιτισμού, ενώ ζωηρές συζητήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ προκαλεί η τοποθέτηση του κ. Μαν. Καψή στη θέση του υφυπουργού αρμοδίου για την ΕΡΤ.
Βουλευτές και στελέχη χαρακτηρίζουν αδιανόητο να αναλαμβάνει τέτοια ευθύνη ένα πρόσωπο που υπήρξε επί σειρά ετών υβριστής της ΝΔ, και δηλώνουν αποφασισμένοι να το θέσουν στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, η κορυφαία εσωκομματική διαδικασία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί η δυσαρέσκεια που υπάρχει στο εσωτερικό της ΝΔ για την «νεκρανάσταση» του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του Ευαγγ. Βενιζέλου. 

Σχόλια