Πόσα χρόνια θα καθίσει πραγματικά ο Άκης στην φυλακή

DIKH TSOXATZOPOYLOS STAMATH 220 1368977583992.limghandler
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Μπορεί ο Άκης Τσοχατζόπουλος να καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 20 έτων για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κατ' επάγγελμα, όμως, δεν αποκλείεται να αποφυλακιστεί σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, πολύ νωρίτερα από τη σύζυγο και την κόρη του, οι οποίες θα πληρώσουν το υψηλό τίμημα της στέρησης της ελευθερίας τους.
Η απόφαση για την 20ετή κάθειρξη, σύμφωνα με νομικούς, αν μεταφραστεί, δείχνει ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος θα μείνει στην φυλακή τουλάχιστον 8 χρόνια, ωστόσο οι ευνοϊκές διατάξεις της ποινικής νομοθεσίας για υπερήλικους, δίνουν στους κατηγορουμένους τη δυνατότητα να βρεθούν εκτός φυλακής πολύ νωρίτερα από συγκατηγορουμένους τους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τις ίδιες ποινές.
Σαφές προβάδισμα έχουν οι υπερήλικοι Ακης Τσοχατζόπουλος και Νικ. Ζήγρας και οι μητέρες ανήλικων τέκνων, που μεγαλώνουν τα παιδιά τους στη φυλακή. Βέβαια, αυτό δεν ισχύει για τη Βίκυ Σταμάτη, η οποία χάνει τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου περί την εκτέλεση των ποινών.
Ο πρώην υπουργός πλησιάζει τον Δεκέμβριο το 74ο έτος της ηλικίας του και ο εξαδελφός έφτασε τα 76. Οι καταδικασθέντες άνω των 70 ετών εκτίουν τα 2/5 της ποινής τους αντί για τα 3/5 που ισχύουν για τους υπόλοιπους κρατουμένους σε περίπτωση πρόσκαιρης κάθειρξης, σύμφωνα με το άρθρο 105 παρ. 2 του Π.Κ., όπως ισχύει σήμερα. Επιπλέον, στους άνω των 65 ετών κάθε ημέρα έκτισης υπολογίζεται διπλή.
Ουσιαστικά, κάθε υπερήλικος καταδικασθείς για να αποφυλακιστεί θα πρέπει να έχει εκτίσει 5 έτη στις φυλακές. Εάν υπήρξε προφυλακιστέος για 18 μήνες, θα παραμείνει στις φυλακές ακόμη 3 χρόνια και 8 μήνες, αφού ο χρόνος της προσωρινής κράτησης προσμετράται και αφαιρείται από την τελική ποινή.
Στην περίπτωση, μάλιστα, που ο κρατούμενος εργάζεται, «κερδίζει άλλη μισή». Κάθε ημέρα, δηλαδή, υπολογίζεται για 2,5 μέρες έκτισης! Ετσι, κάθε καταδικασθείς που λόγω ηλικίας εμπίπτει σε αυτές τις ευεργετικές διατάξεις αποφυλακίζεται έχοντας εκτίσει το 1/5 της ποινής του.
Βεβαίως, υπάρχει και το ενδεχόμενο ο καταδικασθείς σε αυτές τις ηλικίες, λόγω του ότι πλησιάζει προς το θάνατο, να αποφυλακιστεί και νωρίτερα από την έκτιση του 1/5, καθώς υπάρχει σοβαρή περίπτωση να γίνει δεκτή αίτηση αναστολής της ποινής τού καταδικασθέντος (π.χ. για λόγους υγείας), ή να διαταχθεί κατ' οίκον έκτιση της ποινής, όπως ισχύει για την περίπτωση του Στυλιανού Παττακού.
Τι θα γίνει με τον Ιωάννη Σμπώκο
Στην περίπτωση αυτή του Ιωάννη Σμπώκου, τα 16 χρόνια κάθειρξης, μπορεί να γίνουν 5,5. Αυτό όσον αφορά την χθεσινή υπόθεση, διότι ο άλλοτε ισχυρός άνδρας στον πλευρό του Ακη Τσοχατζόπουλου, αντιμετωπίζει και άλλες κακουργηματικές κατηγορίες, που επισύρουν ακόμα και ισόβια!
Πόσα χρόνια θα εκτίσουν οι υπόλοιποι
Η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο επιχειρηματίας Γ. Σαχπατζίδης, η σύζυγος του Ακη, Βασιλική Σταμάτη, η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, θα μείνουν στη φυλακή τέσσερα με πέντε χρόνια, εκτός και αν προκύψουν άλλοι λόγοι, όπως θέματα υγείας ή νέες ποινικές εμπλοκές και νέες καταδίκες.
Οι ποινές
Χθες, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε ώς τις 10.30 το βράδυ, καταδίκασε 17 από τους συνολικά 19 κατηγορούμενους στην υπόθεση του μαύρου πολιτικού χρήματος, μοιράζοντας συνολικά 178 χρόνια φυλακής. Υστερα από πέντε μήνες διαδικασίας και περισσότερες από 60 συνεδριάσειςς, οι εφέτες εκφώνησαν το σκεπτικό της καταδίκης, σύμφωνα με το οποίο:
* «Από το αποδεικτικό υλικό και εξετάζοντας το παρεμπίπτον αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, ο Ακης Τσοχατζόπουλος από την άνοιξη του 1997 μέχρι τις 23 Οκτωβρίου του 2001, ζήτησε ωφελήματα για τις συμβάσεις των αντιαεροπορικών συστημάτων TorM1, των υποβρυχίων και των αντισταθμιστικών ωφελημάτων αυτών, συνολικού ποσού που υπερβαίνει τα 55 εκατ. ευρώ. Καταβλήθηκε από το 1997 ώς το 2007 μέσω εμβασμάτων, off shore, επιταγών, μετρητών, με ενδιάμεσους τους Μπέλτσιο, Αβατάγγελο, Ματαντό, Ζήγρα, Σμπώκο, Μιχαηλίδη και Φουάντ αλ Ζαγιάτ».
Βαρύτατες ήταν οι ποινές κάθειρξης που επιβλήθηκαν στους 17 κατηγορουμένους, ενώ η απάντηση της ελληνικής Δικαιοσύνης ήταν σκληρή αναφορικά και με τη χορήγηση των ελαφρυντικών. Αν και όλοι οι κατηγορούμενοι διεκδίκησαν να λάβουν ευνοϊκότερη μεταχείριση, μόνο στον ξάδελφο του πρώην υπουργού, Νίκο Ζήγρα, που αποτέλεσε και το βασικό κατήγορο των περισσότερων εμπλεκομένων, αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, και συγκεκριμένα αυτό της ειλικρινούς μεταμέλειας, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης μόλις έξι ετών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο ίδιος με την ολοκλήρωση της διαδικασίας προχώρησε στην εξής δήλωση: «Ζήτω συγγνώμη από τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό. Σήμερα είναι ημέρα ευθύνης και όχι χαράς για μένα. Από αύριο θα συνεχίσω πιο δυνατός την προσπάθεια να επιστραφούν τα κλεμμένα στο ελληνικό Δημόσιο».
Τελευταία «πράξη» για το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποτέλεσε η χορήγηση ή μη αναστολής ώς την έφεση, απόφαση που καθόρισε ποιοι από τους καταδικασθέντες θα οδηγούνταν στη φυλακή

Σχόλια