10 με τόνο και στην Οδοντιατρική Πρόληψη στα Δημοτικά Σχολεία Χαϊδαρίου..


Με πολύ μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε στις 31/01/2014 στα Δημοτικά Σχολεία Χαϊδαρίου, η υλοποίηση του δωρεάν προληπτικού οδοντιατρικού ελέγχου στο σύνολο των μαθητών της Α’, Γ’& ΣΤ’ τάξης των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Χαϊδαρίου (1.323 μαθητές-μαθήτριες). Ο δωρεάν προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος περιλαμβάνει:
- προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο – καταγραφή της στοματικής υγείας,
- φθορίωση των δοντιών.
 


Το πρόγραμμα προληπτικού οδοντιατρικού ελέγχου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς, αποτελεί το 2ο - κατά σειρά - πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής το οποίο υλοποιείται στα πλαίσια του ολοκληρωμένου προγράμματος πρόληψης και αγωγής υγείας σε μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Χαϊδαρίου με τίτλο: «10 με τόνο στην πρόληψη (!).
Τόσο ο οδοντιατρικός έλεγχος όσο και η φθορίωση διεξάγονται σε ειδικά διαμορφωμένο "οδοντιατρείο'' στο χώρο του κάθε σχολείου, παρουσία έμπειρης Επιστημονικής Ομάδας του Αναδόχου σε συνεργασία με το Δήμο Χαϊδαρίου. Για τους σκοπούς υλοποίησης του παραπάνω έργου χρησιμοποιείται κανονική Οδοντιατρική Έδρα, με ειδικό μόνιτορ για την προβολή παιδικών ενημερωτικών ταινιών κατά τη διάρκεια της εξέτασης (!!).
Η ανταπόκριση των μικρών μαθητών και των οικογενειών τους στο Οδοντιατρικό Πρόγραμμα είναι ήδη πολύ μεγάλη, καθώς οι μαθητές που δήλωσαν συμμετοχή, ξεπερνούν το 65% (!).
Στο πλαίσιο του προγράμματος «10 με τόνο στην πρόληψη (!)»,θα συνεχιστούν και την επόμενη σχολική χρονιά στα Δημοτικά Σχολεία της πόλης μας, αξιοποιώντας τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, προληπτικοί ιατρικοί έλεγχοι (καρδιολογικοί, οφθαλμολογικοί, ορθοπεδικοί), ενώ θα υλοποιηθούν και προγράμματα αγωγής υγείας (εκπαίδευση των παιδιών στην υγιεινή διατροφή, τη στοματική υγιεινή και τις πρώτες βοήθειες- πρόληψη ατυχημάτων). Εκπαιδευτικές ομιλίες θα πραγματοποιηθούν σε γονείς και δασκάλους, στα αντίστοιχα θεματικά αντικείμενα, με στόχο την ενίσχυση υγιών προτύπων συμπεριφοράς, τα οποία προάγουν τη σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία παιδιών και ενηλίκων. Το σύνολο του Προγράμματος συγχρηματοδοτείται από κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) με τη συμβολή και την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Θεοφίλης Απόστολος, εκ μέρους της Διοίκησης του Δήμου, ευχαριστεί τους Διευθυντές και το Διδακτικό Προσωπικό των Δημοτικών Σχολείων της πόλης μας, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς και τους μικρούς μαθητές και τις οικογένειές τους, για την ανταπόκριση που επιδεικνύουν στην προσπάθεια αυτή και την έμπρακτη στήριξη του έργου, του οποίου η υλοποίηση, χωρίς την πολύτιμη συνδρομή και συνεργασία τους θα ήταν ανέφικτη. Αξίζει να τονιστεί τέλος, η καθοριστική συμβολή στην ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος της Προέδρου της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, κ. Δήμητρας Χαντζή.
www.haidari.gr

Σχόλια