Αντρέας Μποζίκας: Παλεύψαμε στον Β γύρο απέναντι σε μια Μεικτή Δημοτικών Συνδυασμών..

Πηγή : wwww.pitsunicity.gr
Για τον απολογισμό των αυτοδιοικητικών εκλογών στο Χαϊδάρι.
Παρακάτω ακολουθεί η ομιλία του Αντρέα Μποζίκα στην προχθεσινή συνάντηση του συνδυασμού του:

Είναι αλήθεια ότι παίξαμε στον τελικό των Δημοτικών εκλογών με την Μικτή Δημοτικών Συνδυασμών Χαϊδαρίου. Χάσαμε όμως με σκορ 3-1 (68-32). Αλλά όπως και να το κάνουμε παίξαμε στον τελικό! Απέναντι σε όλους τους.
Σήμερα θα μιλήσουμε πιο άνετα, με σοβαρότητα και με συναίσθημα.
Ξεκινώντας αυτή τη διαδρομή από το καλοκαίρι του 2013 είχα στο μυαλό μου δυο – τρία πράγματα.
1. Το Χαϊδάρι χρειάζεται μια αυτοδιοικητική κατεύθυνση που θα το πάει λίγο παραπέρα. Και το σημαντικό η πόλη έχει αυτές τις δυνατότητες!
Οι άνθρωποί της μπορούν!
2. Τόσα χρόνια στην Αυτοδιοίκηση και στον ιδιωτικό τομέα ένοιωσα ότι μια σειρά από πολιτικά σχήματα – τουλάχιστον για μένα- είχαν ποιοτικά χρεοκοπήσει. Είχα τελειώσει με τις διαχωριστικές γραμμές.
3. Υπάρχουν κι άλλοι, Χαϊδαριώτες και Χαϊδαριώτισσες που είχαν τις ίδιες με μένα σκέψεις και αναζητήσεις. Δημιουργήθηκε έτσι, με την πιο απλή πλατφόρμα που μπορείτε να φανταστείτε και οι περισσότεροι γνωρίζετε, ο συνδυασμός «Ενώνουμε το Χαϊδάρι». Με πολύ κόπο, αγωνία, τρέξιμο και ανθρωπιά. Περίσσευμα ανθρωπιάς, θα΄λεγα.
Η πορεία δεν ήταν εύκολη. Συνεχώς έπρεπε να περιορίζουμε τις πάλαι ποτέ πολιτικές μας αφετηρίες και να αναδεικνύουμε τις αυτοδιοικητικές.
Λίγες μέρες πριν από την προεκλογική περίοδο, ο συνδυασμός «Ενώνουμε το Χαϊδάρι» είχε ωριμάσει στη συνείδηση αυτών που τον δημιουργήσαμε.
Σε εκείνη την κρίσιμη στιγμή, οι επιλογές ήταν δύο:
Α) Είτε ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας του συνδυασμού, θα άνοιγε, θα αγκάλιαζε μεγαλύτερα κομμάτια των Χαϊδαριωτών
Είτε
Β) θα ξαναγύριζε στο όποιο κομματικό κοστούμι, θα έβγαινε παγανιά να βρει άλλα όμοια ή συγγενικά κοστούμια και θα γινόταν άλλη μια βαρετή κουστωδία έτοιμη για δεξιώσεις στο δημαρχιακό μέγαρο. Εμείς όπως γνωρίζετε προτιμήσαμε την αυτοδιοικητική, την Χαϊδαριώτικη στάση. Ενωθήκαμε με το συνδυασμό του Τάσου Χαλκιά, ανοίξαμε από την κεντροδεξιά ως την κεντροαριστερά. Και πιστέψτε με γίναμε όλοι μας, σοφότεροι και ουσιαστικότεροι. Πρώτα – πρώτα όλοι μας, είδαμε ότι δεν έχουμε αντιθέσεις. Ποιοτικές αντιθέσεις! Είμαστε ο καθένας από μας διαφορετικές προσωπικότητες, είμαστε διαφορετικοί αλλά είμαστε συνεργατικοί, είμαστε ίσοι, αγαπάμε την πόλη μας, έχουμε τρόπο να δουλέψουμε μαζί. Είμαστε φίλοι εντέλει.
Ας δούμε τώρα τι ψήφισε στον πρώτο γύρο, τι κατάλαβε ο Χαϊδαριώτικος λαός, απ΄όλη αυτή τη συνένωση και την κοινή μας προσπάθεια.
Έστειλε στην Τρίτη θέση τον Βαγγέλη Ντηνιακό με το βαρύ όνομα, με μέρος του επίσημου ΠΑΣΟΚ Χαϊδαρίου στο ψηφοδέλτιό του
και με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης του Δήμου επίσης στο συνδυασμό.
Έστειλε στην τέταρτη θέση τον Θοδωρή Σπηλιόπουλο,
επίσημη υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος που πήρε 35% στις εκλογές του 2012 και η Δούρου 55% στο Χαϊδάρι, όπως ξέρετε. Ο Θοδωρής μόλις 15%.Έστειλε ακόμα πιο κάτω την Ελένη Καμπόλη.
Με ένα μεγάλο μέρος των μελών της επίσημης ΝΔ Χαϊδαρίου στο ψηφοδέλτιό της. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν ότι η Χαϊδαριώτισσα και ο Χαϊδαριώτης δεν ήθελαν περιχαρακώσεις, δεν ήθελαν άλλη μία σύγκρουση βορείων και νοτίων, ήθελαν την υπέρβαση. Εμάς μας τίμησαν:
Ένα συνδυασμό 25 ημερών που είπε αλήθειες, που ήταν ο πιο διαφορετικός από όλους τους άλλους, που τίμησε τις γυναίκες στο ψηφοδέλτιό του με 28 συμμετοχές που δεν κρύφτηκε από τα προβλήματα που αγάπησε την πόλη και το έδειξε.
Στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών είδαμε δύο φαινόμενα:
Α) τη συσπείρωση όλων των επίσημων κομματικών χώρων
ανεξαρτήτου πολιτικής ταυτότητας
Β) Την υπό το Μιχάλη Σελέκο υποψηφιότητα να έχει μια εξαιρετική δυναμική
που ξεπερνούσε το ιδεολογικό και πολιτικό του μέγεθος. Η συσπείρωση όλων των επίσημων πολιτικών χώρων απέναντί μας, σε ένα ολομέτωπο αγώνα κατά του συνδυασμού μας, μάς πείθει για μερικά πράγματα.
1. Κάναμε καλά τη δουλειά μας, ως ανεξάρτητοι και αδέσμευτοι.
Τους ενοχλήσαμε πάρα πολύ. Τους ξεβολέψαμε κι έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο. Δεν είχαν πρόβλημα να σπάσουν τις διαχωριστικές γραμμές -όπως μάς κατηγορούσαν πριν-, γιατί τώρα παιζόταν η ίδια τους η ύπαρξη.
Καλύτερα υπό την κόκκινη Λαϊκή Συσπείρωση, παρά χωρίς επίσημο πράσινο, ροζ ή μπλε κοστούμι. Πώς θα στέκονταν, ποιοι θα ήταν απέναντι στο Βουλευτή, το κόμμα, τη Συγγρού, τη Χαριλάου Τρικούπη, εάν έχαναν ξανά; Τι θα εξαργύρωναν;
Λες κι εμείς είπαμε στον καθένα που συμμετείχε στο συνδυασμό μας, μην είσαι ότι κόμμα θέλεις! Εμείς ούτε πιστοποιητικά φρονημάτων, όπως ξέρετε ζητήσαμε, ούτε αποκλεισμούς είχαμε.
Εμείς σαν συνδυασμός είπαμε: έλα μαζί μας και όλοι για το Χαϊδάρι μας.
Τίποτα παραπάνω.
2. Κάναμε καλά τη δουλειά μας! Που δεν χάσαμε σ΄όλη αυτή τη διαδρομή την ψυχή μας. Που έχουμε την αξιοπρέπεια να πούμε:
Ότι ήμασταν και τις δυο Κυριακές «Πάμε να Ενώσουμε το Χαϊδάρι».
Δεν ήμασταν ολίγον πράσινοι, με λίγο μπαμπά, βάλε και μια μερίδα μπλε, με ολίγη κόκκινη σάλτσα, ρίξε και λίγο τυράκι από πάνω «κυβερνώσα αριστερά» και πάει λέγοντας…Εμείς ξεκινήσαμε όρθιοι και όρθιες και είμαστε ακόμα όρθιοι και όρθιες!
Τι έχουμε κερδίσει
Α) Έναν συνδυασμό από Χαϊδαριώτισσες και Χαϊδαριώτες που πιάνει όλο το πολιτικό φάσμα της πόλης . Από τη μια άκρη στην άλλη.
Β) Χωρίς κόμμα, χωρίς δεκανίκι, πείσαμε το ένα τρίτο του Χαϊδαρίου.
Γ) Υποχρεώσαμε την πόλη να σκεφτεί Αυτοδιοικητικά. Τώρα ο δήμαρχος υποχρεούται να σκεφτεί αυτοδιοικητικά. Το ποσοστό του είναι πολύ μεγάλο και το επιτάσσει αυτό…
Εμείς είμαστε αυτοδιοικητικοί και όχι κομματικοί. Το ξέρουν όλοι αυτό!
Και όσοι στήριξαν επίσημα Σελέκο, τώρα τι θα πουν; Για το δεύτερο γύρο ήταν μόνο αυτοδιοικητικοί; και τώρα ξανάγιναν κομματικοί;
Θα υποχρεωθούν να αποκαλυφθούν.
Μπορούν να δώσουν λύσεις για το Χαϊδάρι ή όχι;
Δ) Έχουμε δυναμική, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί! Η πόλη μας σέβεται.
Σέβεται την προσπάθειά μας. Εκείνο που μας λείπει είναι η ανάπτυξη μιας μεθόδου, ενός τρόπου δικού μας για να βάλουμε το Χαϊδάρι στο όραμά μας.
Που δεν είναι άλλο απ΄αυτό που λέγαμε στον κόσμο με το φυλλάδιο στο χέρι:
Θέλουμε ανθρώπινο Χαϊδάρι. Τίποτα παραπάνω. Όπως και τίποτα παραπάνω δε σημαίνουν σταυροί και θέσεις κατάταξης. Είμαστε ένα!
Από τα κάτω προς τα πάνω. Επιμένω από τα κάτω! Μη μας νικήσει η εσωστρέφεια, εμείς ήμασταν ανοικτοί από την αρχή! Σ΄όλη τη Δυτική Αθήνα δεν υπάρχει άλλος συνδυασμός να έχει λειτουργήσει με το δικό μας τρόπο. Να έχει ενώσει από τα πριν την πόλη του. Να κατεβαίνει για πρώτη φορά και να πιάνει αυτό το ποσοστό. Να παίζει στον τελικό του κυπέλλου, με όλους τους κομματάρχες εκτός.
Ο Μιχάλης Σελέκος είναι μια ειδική περίπτωση. Είναι στην αυτοδιοίκηση από το 1994 συνεχώς. Είκοσι χρόνια. Ήταν δυο φορές υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ, το 2007 και το 2009. Έχει αγάπη για την πόλη. Γνωρίζει πράγματα στην αυτοδιοίκηση.
Εμείς θα έχουμε μπροστά το πρόγραμμά μας, Θα πιέζουμε για να γίνουν πράγματα , να δίδονται λύσεις, όπου δεν μπορεί, θα τον βοηθάμε κι όπου μπορούμε εμείς, θα είμαστε μπροστάρηδες για το Χαϊδάρι. Δεν θα του χαριστούμε, δε θα το θέλει και ο ίδιος! Τον ξέρω το Μιχάλη! Εμείς ο συνδυασμός «Πάμε να ενώσουμε το Χαϊδάρι» το είπαμε και θα το κάνουμε: Θα είμαστε παντού παρόντες.
Α) Σε λίγες μέρες θα νοικιάσουμε ένα μικρό χώρο για να στεγάσουμε τα γραφεία μας.
Β) θα προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός blog για επικοινωνία με τους δημότες.
Γ) θα κάνουμε μια έκδοση με προτάσεις για το Χαϊδάρι της επόμενης μέρας, στηριζόμενοι στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις.
Δ) θα προωθήσουμε επιδοτούμενα σεμινάρια.
Ψάχνουμε τη φόρμουλα. Από Σεπτέμβριο θα γνωρίζουμε καλύτερα.
Ε) Θα συνεργαστούμε με κινήσεις δημοτών σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο,
με στόχο τη δημιουργία μιας μεγάλης ομάδας πολιτών, που θα πιέζει την κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και την Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια) για λύσεις στα προβλήματα της πόλης μας.
Θα ήθελα κλείνοντας να μιλήσω για μας.
Να εξηγήσω τα συναισθήματα αγάπης και φιλίας που μας ένωσαν και όλες αυτές τις μέρες μας έκαναν πιο ανθρώπινους, πιο δοτικούς. Μας ζωντάνεψαν!
Όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά, ας κρατήσει αυτή την παρακαταθήκη ήθους,
ας διαφυλάξει τη φιλική σχέση που δημιουργήθηκε, και επιτέλους ας συγχαρεί τον εαυτό του γιατί κράτησε ψηλά το κεφάλι και με αξιοπρέπεια έδωσε έναν τίμιο και ειλικρινή αγώνα.

Σχόλια