Εκτός ΕΣΠΑ, για τους παιδικούς σταθμούς αναμένεται να μείνουν 40.000 παιδιά


Με τη συμμετοχή να έπιασε ταβάνι, τη Δευτέρα ήταν η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης, αρκετά παιδιά θα μείνουν εκτός των προγραμμάτων ΕΣΠΑ μέσω του οποίου επιτρέπεται δωρεάν η φύλαξή τους σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Όπως σημειώνει το Έθνος, χιλιάδες βρέφη και νήπια εκτιμάται ότι δεν θα κατορθώσουν να ενταχθούν φέτος στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ μέσω του οποίου επιτρέπεται δωρεάν η φύλαξή τους σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περισσότερα από 40.000 παιδιά θα μείνουν εκτός των παιδικών σταθμών. Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι πάνω από 100.000 μητέρες έχουν δηλώσει συμμετοχή στο επιδοτούμενο πρόγραμμα που επιτρέπει τη δωρεάν φιλοξενία των παιδιών στους σταθμούς.
Ωστόσο η χρηματοδότηση, που φτάνει τα 162 εκατ. ευρώ, καλύπτει τη φιλοξενία μόλις 62.000 παιδιών. Οι θέσεις Σύμφωνα με τον πρόεδρο κοινωνικής πολιτικής της ΚΕΔΕ Σίμο Δανιηλίδη, οι προσφερόμενες θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς φτάνουν τις 89.500, όμως η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες.
Επιπλέον, όπως αναφέρει ο κ. Δανιηλίδης, επιβλήθηκε οριζόντιο «κούρεμα» κατά 30% στη χρηματοδότηση, γεγονός που σημαίνει ότι ο παιδικός σταθμός της γειτονιάς που εξυπηρετούσε 100 παιδιά μέχρι φέτος, τώρα θα φιλοξενεί μόνο 70. Στην κατεύθυνση αυτή, η ΚΕΔΕ ασκεί πιέσεις ώστε να αυξηθεί η χρηματοδότηση του προγράμματος κατά 40 εκατομμύρια ευρώ ώστε να εξυπηρετηθούν συνολικά 80.000-85.000 παιδιά.
Ο Σ. Δανιηλίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ικανοποίηση του αιτήματος των δήμων, καθώς όπως ανέφερε «ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Κωνστανινόπουλος έχει δεσμευτεί ότι μετά την ολοκλήρωση της παραλαβής των αιτήσεων και εφόσον ο αριθμός είναι ακριβής για κάθε περιοχή, θα υπάρξει σύσκεψη για να συζητηθούν οι προτάσεις». Ο ακριβής αριθμός των αιτήσεων αναμένεται να γνωστοποιηθεί σήμερα ή αύριο, ενώ η τελική ανάρτηση των πινάκων θα γίνει 31 Αυγούστου.


Πηγή: Εκτός ΕΣΠΑ, για τους παιδικούς σταθμούς, θα μείνουν 40.000 παιδιά | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/165777#ixzz39aw5yQor

Σχόλια