ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο καιρού. Στους 41 βαθμούς ο υδράργυρος

Την ανιούσα παίρνει από σήμερα η θερμοκρασία με τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού να είναι προ των πυλών, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Στα ηπειρωτικά της χώρας η θερμοκρασία θα φθάσει κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου, ιδιαίτερα την Παρασκευή και στα ανατολικά το Σάββατο. Πτώση αναμένεται από το απόγευμα του Σαββάτου από τα δυτικά και βόρεια, αλλά θα γίνει αισθητή σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή, ενώ θα ενισχυθούν οι βόρειοι άνεμοι που θα πνέουν με ένταση 7 με 8 μποφόρ.
Εξηγώντας γιατί εκδόθηκε το έκτακτο δελτίο, η Τμηματάρχης Προγνώσεων Επαγρύπνησης της ΕΜΥ Αγγελική Μαρινάκη επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως είναι η πρώτη φορά για φέτος που η θερμοκρασία θα κυμανθεί πάνω από 37 βαθμούς Κελσίου. «Υπάρχει μια διάρκεια του φαινομένου, μια εμμονή για 2-3 μέρες, γι' αυτό και βγάλαμε έκτακτο δελτίο» αναφέρει η κ. Μαρινάκη.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΕΜΥ
Σταδιακή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές της χώρας από σήμερα έως και την Παρασκευή και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 39 και κατά τόπους του 40 και 41 βαθμούς κελσίου.
Σταδιακή πτώση θα υπάρξει από το απόγευμα του Σαββάτου ενώ την Κυριακή θα έχει βορειάδες που θα φτάνουν τα 8 μποφόρ.
Την Τετάρτη η θερμοκρασία θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 38, στις Κυκλάδες τους 34 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 35-37 βαθμούς κελσίου.
Την Πέμπτη, στα ηπειρωτικά του 39, στις Κυκλάδες τους 34 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 35 - 37 βαθμούς Κελσίου.
Την Παρασκευή στα ηπειρωτικά τους 40 και 41, στις Κυκλάδες τους 35 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 38 βαθμούς.
Το Σάββατο, στα δυτικά τους 36 με 37 και στην υπόλοιπη χώρα τους 38 - 41 βαθμούς Κελσίου.
Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά σε περιόδους καύσωνα να αποφεύγεται η ηλιοθεραπεία, το βάδισμα, το τρέξιμο και η βαριά σωματική εργασία. Να προτιμούνται τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα καθώς και τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά με περιορισμό των λιπαρών τροφών. Συχνά χλιαρά ντους, καπέλα και γυαλιά ηλίου συνιστούνται επίσης. Τα νεογνά, τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα.

Σχόλια